CV-online.se

Vi har just nu tekniska problem vilket gör att det stundtals kan vara svårt att skapa nya konton och att logga in. Vi jobbar på att lösa detta!

5 saker att tänka på när du söker jobb via e-post

Nuförtiden är det vanligt att man söker jobb via e-post - både för att arbetsgivaren anger det i platsannonsen och för att det är ett snabbt och enkelt sätt att spontanansöka om jobb. Snabbt och smidigt som sagt, men det finns några grundläggande saker att tänka på som avsevärt förbättrar chanserna att sorteras in i rätt e-postfolder hos mottagaren!

1. Ditt riktiga namn i avsändaradressen

När man söker jobb (och kanske annars också) är det dumt att ha en e-postadress i stil med sexy69@hotmail.com, men det är faktiskt ännu dummare att ens riktiga namn inte syns som avsändare. Undivk också att använda någon annans, till exempel din mammas, e-postadress. Här snackar vi verkligen ett första intryck! Har du inte det innan så skaffa en seriös e-postadress (går att få gratis hos bland annat Gmail) där ditt riktiga namn står som avsändare.

2. Skriv en bra ämnesrad

En tom ämnesrad är inte bra. "Jobbansökan" eller "Spontanansökan" är bättre, men långt ifrån bäst. Underlätta för den som läser mailet att direkt veta vad det handlar om, ange vilken tjänst du söker eller vad du vill jobba som. Se bara till så att ämnesraden inte blir för lång (jo, den kan bli det). 4-5 ord, 20-40 tecken, är lagom.. och lagom är som bekant bäst.

3. Det personliga brevet

Här finns två sät att gå, antingen har man det personliga brevet i själva mailet, eller så bifogar man det i en fil. Båda sätten fungerar, men du får mer kontroll över layouten och kan göra det mer lättläst om du skriver ditt personliga brev i ett ordbehandlingsprogram. I själva mailet kan du istället kort och koncist (maximalt 5-10 meningar) förklara vem du är och varför du är rätt person för jobbet.

4. Tänk på bilagorna

Ditt CV och personliga brev (om du inte skrivit det i mailet) ska förstås bifogas, men inget mer. Alltså inga inscannade intyg eller betyg (såvida det inte uttryckligen efterfrågas i platsannonsen)! Numera har de flesta snabb internetuppkoppling, men det kommer fortfarande ta tid att hämta mail med stora bilagor. Är du intressant för arbetsgivaren så kommer du att få möjlighet att visa upp dina betyg ändå.

5. Skicka mailet till EN mottagare

Du får skicka iväg ansökan till flera företag - men gör det inte samtidigt. En mottagare åt gången, okej? Skickar du massmail till 10 företag samtidigt ser arbetsgivaren direkt att du inte ansträngt dig för att visa varför du vill jobba just där. Kolla i mailet och bilagorna att företagsnamnet är rätt där också. "Jag vill jättegärna jobba på Volvo" är inget du vill skicka till Ericsson.

Fler artiklar från CV-online.se

Anställningsintervjun
Skriva ett personligt brev
Tips för ett bättre CVNy användare?   Glömt ditt lösenord?

Spara / dela med dig

Att söka jobb

Tips för ett bättre CV
Några snabba tips på hur du enkelt kan skriva och förbättra ditt CV.

Skriva ett personligt brev
En jobbansökan ska inte bara innehålla ett CV. Vi har tips på hur du skriver ett bra personligt brev.

Anställningsintervjun
En samling med konkreta tips för dig som ska på anställningsintervju.

Annonser / Externa länkar

Unionen
Inkomstförsäkring, karriärstöd och kostnadsfri CV-granskning för alla medlemmar.

© Copyright 2004-2013

Den här webbplatsen använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa annonser och analysera trafik. Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Mer information
Jag förstår!