CV-online.se

Vi har just nu tekniska problem vilket gör att det stundtals kan vara svårt att skapa nya konton och att logga in. Vi jobbar på att lösa detta!

Anställningsintervjun

Exakt hur en anställningsintervju går till och hur du ska bete dig beror givetvis på vilket jobb du söker, men vi har samlat några allmänna tips.

Läs på om företaget

Det skadar aldrig att vara påläst om företaget du ska på anställningsintervju hos. Besök deras hemsida och sök på nyhetssajter. Antal anställda, när verksamheten startade, och vad de egentligen sysslar med är bra att veta. Passa samtidigt på att försöka komma på några frågor du kan ställa om företaget när du är på anställningsintervjun.

Klädsel

Vem du än frågar kommer du antagligen att få tipset att vara "hel och ren". Trasiga jeans och otvättat hår går alltid bort, däremot är det ofta onödigt att ha en kostym på sig (om inte företagets klädkod kräver det). Det är dock bättre att vara mer uppklädd än vad som behövs än tvärtom.

Angående klädkod: Känner du någon som jobbar på företaget så fråga honom eller henne, annars är ett bra tips att ringa till växeln och fråga.

Undvik överdriven makeup, för många smycken och framförallt stark parfym - den som ska intervjua dig kan ju vara allergisk!

Vanliga frågor

Vilka frågor som ställs under en anställningsintervju varierar förstås, men det kan ändå vara bra att vara förberedd på ett par frågor som ofta ställs. Tänk genom hur du skulle svara på frågorna innan anställningsintervjun, om inte annat så kan det hjälpa om du är nervös.

Exempel på frågor: Berätta om dig själv? Jobbar du bra i grupp? Vilken roll tar du i en grupp? Vad har du för bra / dåliga egenskaper? Varför har du sökt det här jobbet? Vad kan du tillföra företaget? Varför ska vi anställa dig? Vad har du för framtidsplaner?

Tänk på att du ska kunna stå för vad du säger. Om din bästa egenskap är att du är "bra på att lösa problem" så kan du vara nästan säker på att intervjuaren ber dig berätta om något problem du löst. Säg inte bara att du är "flexibel" och "social", utan berätta om situationer när de förmågorna har kommit till nytta!

Men var också beredd på att få oväntade frågor. Intervjuaren kan använda annorlunda frågor för att testa din ärlighet, eller för att undvika standardsvar som du har övat in på förhand.

Nervositet och kroppsspråk

Det är naturligt att vara nervös före och under en anställningsintervju, och det vet också de eller de personer som ska intervjua dig. Du behöver därför inte heller ursäkta dig och berätta hur nervös du är. Ett tips för att minska din nervositet är att tänka ut hur du ska svara på frågor som ofta förekommer.

Blir du erbjuden en kopp kaffe eller ett glas vatten så kan det vara en god idé att tacka ja. Får du en besvärlig fråga kan du alltid ta en klunk och få ett par sekunders extra betänketid!

När det gäller kroppshållningen finns det några enkla grundläggande saker att tänka på: sitt inte med benen isär eller med armarna i kors. Sitt inte och titta ner i bordet eller ut genom fönstret, utan försök ha ögonkontakt med den du pratar med.

Ställ egna frågor

Ställ egna frågor, det visar att du är intresserad av företaget. Se bara till att inte ställa frågor vars svar du enkelt hittar på företagets hemsida! Exempel på frågor: Hur slussas nyanställda in i företaget? Vilka utvecklingsmöjligheter finns? Har de anställda har några sociala aktiviteter efter arbetstid? Hur är framtidstro på företaget?.

Övrigt att tänka på

Första intrycket är viktigt, så se till att komma i tid! Vet du inte riktigt var du ska någonstans kan det vara bra att åka dit några dagar i förväg och se hur lång tid resan tar.

Läs gärna genom ditt personliga brev och ditt CV innan anställningsintervjun så att du kommer ihåg vad du egentligen skrev.

Fler tips

Fler tips inför anställningsintervjun

Fler artiklar från CV-online.se

5 saker att tänka på när du söker jobb via e-post
Skriva ett personligt brev
Tips för ett bättre CVNy användare?   Glömt ditt lösenord?

Spara / dela med dig

Att söka jobb

Tips för ett bättre CV
Några snabba tips på hur du enkelt kan skriva och förbättra ditt CV.

Skriva ett personligt brev
En jobbansökan ska inte bara innehålla ett CV. Vi har tips på hur du skriver ett bra personligt brev.

Anställningsintervjun
En samling med konkreta tips för dig som ska på anställningsintervju.

Annonser / Externa länkar

MinaJobb.se
Spara och organisera dina jobbansökningar! Håll reda på ansökningsdatum, intervjuer, med mera.

© Copyright 2004-2013

Den här webbplatsen använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa annonser och analysera trafik. Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Mer information
Jag förstår!