CV-online.se

Vi har just nu tekniska problem vilket gör att det stundtals kan vara svårt att skapa nya konton och att logga in. Vi jobbar på att lösa detta!

Skriva ett personligt brev

Ett personligt brev ska komplettera din ansökan. Det räcker alltså inte att skicka in ett CV eller en meritförteckning när du söker jobb!

Innehåll i brevet

Det personliga brevet syftar till att marknadsföra dig själv. Skriv i jag-form, men undvik att påbörja varje mening med "jag". Inled med varför du söker jobbet och berätta varför just du är rätt person att anställa.

Koncentrera även resten av innehållet kring varför just du är lämpad för den aktuella tjänsten. Berätta om vad du lärt dig av dina erfarenheter och hämta exempel från utbildningar och tidigare anställningar, men upprepa inte ditt CV! Försök återknyta till ord som nämns i annonsen, står det att de söker en "social person" som kan "ta egna initiativ" så försök ha med de formuleringarna i brevet.

Det är alltid bättre att sammanfatta det du vill få fram än att göra det personliga brevet för långt. Håll dig till maximalt en sida! Det gör absolut inget om du är kort i dina beskrivningar, längre utläggningar kan du spara till anställningsintervjun.

Avslutningsvis kan du kort skriva något om ditt privatliv, fritidsintressen, familjesituation och liknande. Skriv också att du gärna berättar mer om dig själv vid en anställningsintervju.

Layout

Ditt eget namn, adress och telefonnummer ska vara högst upp till vänster. Under skriver du kontaktpersonens namn, företag och adress samt dagens datum. Om tjänsten har ett namn eller referensnummer bör du använda det som rubrik. Dela upp brevet i ett par tydliga stycken och se till att det inte är mer än en sida långt.

Blanda inte olika typsnitt, det ger ett rörigt intryck.

Övrigt att tänka på

Kontrollera stavning och ordval och undvik att upprepa samma ord alltför ofta. Undvik också att använda standardfraser och klyschor ("många bollar i luften").

Precis som med ditt CV är det bra om du kan låta några andra läsa genom brevet och komma med synpunkter. Använd inte samma brev och skicka till flera arbetsgivare, det personliga brevet ska anpassas för varje jobb du söker.

Fler tips

Fler tips om personliga brev
Gratis mallar med personliga brev i Word-format
Personligt-brev.se tipsar och ger exempel

Fler artiklar från CV-online.se

5 saker att tänka på när du söker jobb via e-post
Anställningsintervjun
Tips för ett bättre CVNy användare?   Glömt ditt lösenord?

Spara / dela med dig

Att söka jobb

Tips för ett bättre CV
Några snabba tips på hur du enkelt kan skriva och förbättra ditt CV.

Skriva ett personligt brev
En jobbansökan ska inte bara innehålla ett CV. Vi har tips på hur du skriver ett bra personligt brev.

Anställningsintervjun
En samling med konkreta tips för dig som ska på anställningsintervju.

Annonser / Externa länkar

MinaJobb.se
Spara och organisera dina jobbansökningar! Håll reda på ansökningsdatum, intervjuer, med mera.

© Copyright 2004-2013

Den här webbplatsen använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa annonser och analysera trafik. Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Mer information
Jag förstår!